Kontaktujte nás

+420 608 323 855

Sečtěte a zaokrouhlete (27.9 + 39.0) *

Nacházíte se zde: Úvod Blog Přemýslíte o koženém nábytku? Nebo už ho doma máte ...

Přemýslíte o koženém nábytku? Nebo už ho doma máte ...

... a chcete prodloužit jeho komfort a životnost? Tak právě pro Vám je následující článek.
Ve kterém Vám představím druhy usní, jejich vlastnosti i jejich udržbu.
Přemýslíte o koženém nábytku? Nebo už ho doma máte ...

Vzhledem k tomu, že useň (tedy zpracovaná kůže) je čistě přírodní materiál, je potřeba ho tak brát. Vyskytují se na ní známky, které jsou pro kůži typické. 
Jsou na ní vrásky, barevné rozdíly, má pórovitou strukturu a také stopy po bodnutí hmyzem.


Useň se nejčastěji používá hovězí. Má vlastnosti, které jsou žádoucí pro zpracování v nábytkářské výrobě a skýtá mnoho výhod. Je dobře prodyšná, velice houževnatá i poddajná.
A právě všechny tyto znaky kůže dávají nábytku jeho punc jedinečnosti a v případě kvalitní usně také punc luxusu, komfortu používání a dlouhodobé životnsoti.

Při výběru například sedací soupravy je třeba brát na zřetel některé finty výrobců jak zlevnit sedací soupravu. Asi nejhorší varianta jak v podstatě ošidit zákazníka je 
očalounění sedací soupravy do "necelistvé" usně. Taková useň je vyrobená ze zbytků střihů již použitých usní. Tyto zbytky se nadrtí a opět pojidlem spojí co jednoho kusu. Taková useň pak  
pak trpí defekty, trhá se ve švech, nedrží si svou pevnost a podobně.

Přejděme tedy k usním, které by na sedací soupravě a dalším koženém nábytku měly být.

Anilinová useň.

anilinová kůže - kožený nábytek
První, nejkvalitnějsí a také nejdražší je anilinová useň. Tato useň má vyložené přírodní charater. Líc usně není téměř vůbec sjedocený. Na této usni jsou viditelné stopy vrásek, pórů, jizev i již zmíněné bodutí hmyzem. Všechno zmíněné je podpisem života, přirozenosti a orogonality usně. Useň se nijak nepigmentuje  a na useň se aplikují pouze vodou ředitelné barvy pro anilinové kůže. Nic kůži tedy vyloženě nechrání. Což je asi její jediné nevýhoda. Vyčistění usně není jednoduché. Naopak takový typ usně je velice příjemný a sametový na dotek. Také časem chytne patinu a sedací souprava se tak stane opravu originálním kouskem.

Semianilinová useň.


Tato useň si z části zachovává svůj přírodní charakter. Je probarvená podobně jako anilinová useň, ale má na sobě tenkou vrstvu pigmentu. Pigment zcelouje a sjednocuje barevnost usně. Vzhledem k tomu, že kůže nemá zcela uzavřené póry, kuže dýchá. Pořád si udržuje svou na dotyk příjemnou vlastnost hebkost a měkkosti. Tato useň se lépe čistí než anilinová useň.

Pigmentovaná useň.


Nejpoužívanější a také nepraktičější druh usně používané v nábytkářské výrobě je usen pigmentovaná. Na takové to usni je nanesena větší vrstva pigmentu, která useň barevně zcela sjednocuje a fakticky na ní vytvoží jednovarevnou vrstu. Tato vrstva useň dobře chrtání před nečistotami a lépe se tak čistí. Ovšem prodyšnost této usně je značně omezena a téměř se z ní vytratí pocit měkkosti a hebkosti.

Vlastnosti kůže použité na nábytek.


Jako každý přírodní materiál i useň pracuje. Po čase se na anilinové kůži objeví patina (ošoupání). U prakticky všech kůží se projeví časem zvlnění. Tzv. natáhnutí kůže je přirozená vlastnost kůže použité na sedací soupravu a nemá vliv na pevnost kůže. Pokud jste si zkoušeli model na prodejně, kteržý je očalouněn do látky, ale rádi byste si ho objednali v kůži, může se stát, že sed bude trošku tvrdší.


Jak kožený nábytek ošetřovat?
Na kůže prodáváme přípravky pro údržbu i čištění kůže. Co je důležité, je pravidelné ošetřování kůže. A to cca 2x do roka. Díky pravidelnému ošetřování zůstane kůže vláčná, odolnější na namáhaných částech a v neposlední řadě Vám půkde lépe zbavovat od nečistot.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (36.1 + 8.8) *

Nahoru