Kontaktujte nás

+420 608 323 855

Sečtěte a zaokrouhlete (28.7 + 11.3) *

Nacházíte se zde: Úvod Blog Deset mýtu o matracích a jejich nákupu

Deset mýtu o matracích a jejich nákupu

Každý, kdo se rozhodl pořídit si novou kvalitní matraci, ať už zdůvodu dosloužení stávající, nebo z důvodů zdravotních problémů s pohybovým aparátem, se dostane do divokých vod plných dezinformací nebo nepřesných informací ohledně výběru materiálů. Zároveň si není jist o celkové vhodnosti nové matrace. Vzhledem k tomu, že matrace není zboží které se pořizuje často, mnoho lidí je zmateno a neví jaký směrem se při výběru matrace vydat. V následujícím článku se Vám pokusím usnadnit Váš výběr matrace zbořením některých mýtů.
Deset mýtu o matracích a jejich nákupu

Každý, kdo se rozhodl pořídit si novou kvalitní matraci, ať už zdůvodu dosloužení stávající, nebo z důvodů zdravotních problémů s pohybovým aparátem, se dostane do divokých vod plných dezinformací nebo nepřesných informací ohledně výběru materiálů. Zároveň si není jist o celkové vhodnosti nové matrace. Vzhledem k tomu, že matrace není zboží které se pořizuje často, mnoho lidí je zmateno a neví jaký směrem se při výběru matrace vydat. V následujícím článku se Vám pokusím usnadnit Váš výběr matrace zbořením některých mýtů.

 Mýtus č.1 - Možnost vrácení matrace je výhoda.

Velmi diskutovaná "výhoda". Existuje dostatek argumentů proč matrace nepůjčovat na vyzkoušení a nebo garantovat vrácení. Vždy vzniká otázka co dělá výrobce - prodejce s matracemi, které zákazník po 20-90 nocích vrátil.
Jedno je jasné - nevyhazuje je. Je zde tedy na snadě další nevyhnutelná otázka. Kolik lidí na "mé" matraci spalo přede mnou? Ano potah budete nejspíše mít nový. Snad.
Věřte, že tohle není cesta kterou bychom chtěli jít, neboť chceme zajistit pro své zákazníky maximální čistotu, komfort a kvalitu.

 Mýtus č.2 - Pružiny jsou kvalitní a vzdušné.

V dnešní době hrají prim jednoznačně matrace pěnové. Důvodů je několik. Prvním důvodem, proč si nevybrat pružinovou (někdy také taštičkovou matraci) je funkce pružin. Ty totiž kladou zpětný odpor při stlačení a na tělo vrací odpor. Naproti tomu kvalitní pěnové matrace se přizpůsobují. 
Pro pěnovou matraci nahrává další výhoda a tou je tepelná přizpůsobivost v celé tloušťce matrace. Pružinové matrace je dutá a drží se v ní studenější vzduch převzatý z místnosti.
Pružinová matrace je rájem pro zvířátka, proto také má nejspíše pružinová matrace po pěti letech o 1/5 vyšší hmostnost než než nová.  
Pěnová matrace dokáže být funkční. Tedy dokáže uvolnit jak svalové napění, tak urychlit regeneraci svalů, nebo také uvolnit napětí mezi plotýnkami.

 Mýtus č.3 - Zónové matrace jsou lepší.

Pokud se vrátíme zpět v čase k "porevolučním" novinkám zákonitě narazíme na zónové matrace. Původní důvod proč zónovou matraci vyrobit byl ušetření nákladů za dražší (kvalitnější) pěny. A tak se stalo, že pod nohy se dostaly méně kvalitní pěny než pod záda. Časem zóny přibývaly až se dostaly na počet až 14. Což už je číslo absurdní.
Vzhledem k tomu, že každý člověk má jiný typ postavy tzn. rozdílnou výšku, jiné rozložení svalové i tukové tkáně, jiný styl spaní, není dost dobře možné zóny i vzhledem k pohybu během noci jakkoliv uzpůsobit právě pro Vás.
Nic nenahradí jednolitou vrstvu kvalitní funkční pěny. Rozhodně platí, že namísto zón je vhodnější dostatečná vrstva paměťové pěny, která zajistí anatomické vlatnosti po celé ploše matrace.

 Mýtus č. 4 - tvrdé matrace více vydrží a jsou "lepší".

Co katalog matrací, to přehlídka tuhosti matrací. Do jisté míry se zdá být stupnice tvrdosti matrace logická. Ovšem do doby, než si uvědomíme rozdílnost výrobků každého výrobce. Každý výrobce má svou stupnici a neexistuje nijak nadefinovana střední tvrdost.
Přežitek z doby, kdy měkká matrace byla z řídké nekvalitní pěny a negarantovala správnou oporu tělu koluje mezi lidmi dodnes. V dnešní době jsou pěny na velmi vysoké úrovni a i měkké pěny dokáží poskytnout správnou oporu tělu a neproležet se časem.
Ideální je matrace která vyhovuje právě Vám. K tomu se lze dopracovat dobrou komunikací s prodejcem, který tomu rozumí. Na základě vyhodnocení Vámi poskytnutých informací dokáže velmi pomoci s výběrem vhodné matrace právě pro Vás.

 Mýtus č. 5 - Jedině latex

V dobách, kdy pěny nebyly na tak pokročilé úrovni a na takové kvalitativní úrovni byl latex jiste skvělou volbou. Dněšní moderní pěny zajistí ještě lepší oporu a funkčnost než latex.
Z naší zkušenosti na prodejně za ty dlouhé roky již víme, že latex na vzduchu oxiduje a na slunci degradují jeho vlastnosti. Latex se časem drolí na miniaturní šupinky a ty člověk časem začne vdechovat.
Navíc přírodní latex je v matracích pouze přísada k pěnám. 100% latexová matrace neexistuje. Vždy se jedná o příměs k pěně v rozmětí 5-35%. Tento latex s se dodává do matrací v 99% umělý.

 Mýtus č. 6 - Přírodní materiál je lepší.

Jediným skutečné přírodním produktem pro spánek je japonský futon. Což je v podstatě prošitá deka na zem. Pokud hledáme matraci funkční. Tedy tu, která přispěje ke zlepšení regenerace během spánku, zmírnění bolestí po operacích pohybového ústrojí. Toto žádný čistě přírodní materiál nezajistí.
Pěna je sice kompromis co se týče přirozeně vyskytujících materiálů, nicméně například pěny Magniflex garantují naprostou zdravotní nezávadnost dodávaných pěn do matrací.

 Mýtus č. 7 - Pěny jsou podobné tak proč si připlatit. Matrace je drahá.

Vzhledem k tomu, že na matraci strávíme jednu třetinu života, tak se rozumná investice do matrace z kvalitních pěn vyplatí. Lidé srovnávají "trabanta a ferari". Pokud budeme od matrace chtít vyšší nostnost např. 150Kg (nutno započítat i váhu matrace), výšku 30cm, záruku 10-12 let zjistíme, že ceny matrací se pohybují na podobné cenové hladině.
Pokud si tedy pořídíme kvalitní matraci například za 20.000,- se zárukou 12 let dostaneme se na číslo 139Kč za měsíc. A to se za kvalitní spánek s lepší regenerací prostě vyplatí.

 Mýtus č. 8 - Vakuové balení matraci škodí.

Někteří výrobci vakuované balení matrací zpochybňují. Zzpravidla proto, že jejich pěny by nebyly schopné "přežít tento způsob balení". Pokud pomineme kompresní balení (při kterém trpí paměťové pěny) a zaměříme se na balení vakuové zjistíme, že má nesporné výhody:
1) Vakuové balení neničí pěny, které mají vyšší kvalitativní úroveň.
2) Šetří přírodu i Vaši peněženku. Doprava matrace z výroby k Vám bývá nezřídka 1/3 z celkové ceny matrace. U vakuově balené matrace tak doprava tvoří pouze 10% ceny. Přez půl evropy se tak nepřeváží vzduch.
3) Vakuové (nekompresní) balení je důkaz, že pěna je kvalitní a navíc to je součást výrobního procesu pro konečnou tuhost pěny.
4) Vakuové balení je naprosto hygienické.

 Mýtus č. 9 - Vysoko hustotní pěny jsou lepší

Někteří výrobci v některých matrací používají nekvalitní řídké pěny a pak odlišují matrace s "lepší" pěnou tím, že garantují vyšší hustotu pěn. Jenže hustota (Kg/m3) je jen jeden z faktorů, který určuje kvalitu pěny. Hustota SAMA O SOBĚ NIC NEGARANTUJE. Hustotu neuvádí jako směrodatná parametr a výrobce matrací Magniflex. A to přestože jeijich například paměťová pěna má výborných 60Kg/m3.

Mýtus č 10. Matrace je pasivní kus pěny.

To dneska už neplatí. Pokud zainvestujete do kvalitní matrace, rozhodně se můžete těšit i na její funkčnost. Jak vzor všech příkladů uvádíme matraci Magnistretch. Tato matrace dokáže díky použití specifických pěn a jejich tvarů během noci páteř uvolnit. Uvolnit mezi ploténkové napětí. Je tedy vhodná pro lidi s vyhřeznutou ploténkou, skřípnutými nervy nebo pro zákazníky se sedající se páteří. 

V dalším článku Vás rád seznámím s postupem jak vybrat matraci vhodnou právě pro Vás.

 

Šmolík Zd.

www.topp.cz

Zpět na přehled

Novinky e-mailem

Chcete-li dostávat informace o novinkách na svůj e-mail, vyplňte svou e-mailovou adresu.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (1.3 + 10.6) *

Nahoru